Σ.Α.Τ. 5 γήπεδα τέννις, Τρίπολη

Τρίτη, 18 Σεπ, 2012 - 02:20
BRIDGE

Το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΠΡΙΤΖ (Duplicate Bridge) δεν είναι απλά ένα τεχνικό παιχνίδι. Είναι ένα πνευματικό άθλημα με πολλές συγκινήσεις, αναγνωρισμένο από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (1995) και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (1975). Το ΜΠΡΙΤΖ είναι παράλληλα και μια Διεθνής "Γλώσσα", και η μόνη "επικοινωνία" μεταξύ των παικτών γίνεται μόνο και μόνο με τις συμβάσεις και τους κανόνες αυτής της "Γλώσσας". Γι' αυτό είναι ένα άθλημα στο οποίο μπορούν να παίζουν άτομα που μιλούν διαφορετικές φυσικές γλώσσες (πχ ένας Κινέζος, ένας Έλληνας, ένας Τούρκος και ένας Γερμανός). Όμως το ΜΠΡΙΤΖ έχει ένα πλήθος επιπλέον θετικών χαρακτηριστικών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουμε:

- Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες (από «νέους» 8 μέχρι … 98 ετών)
- Ενδυναμώνει τη σκέψη, τη μνήμη και την πνευματική διαύγεια.
- Βοηθάει στη συγκέντρωση του μυαλού.
- Μαθαίνεται εύκολα.
- Ψυχαγωγεί χωρίς να κουράζει.
- Είναι συναρπαστικό.
- Δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και έξοδα.
- Παίζεται με ζευγάρια, αλλά είναι και ομαδικό.
- Είναι κοινωνικό, γιατί κάνεις νέους φίλους.
- Σε κερδίζει για πάντα, γιατί γίνεται κομμάτι της ζωής σου.

Το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΠΡΙΤΖ δεν έχει καμία σχέση με τα χρήματα και το τζόγο, όπως συνειρμικά κάποιος μπορεί να υποθέσει. Η τράπουλα είναι το εργαλείο, όπως το μπαλάκι του tennis για τον τενίστα, ή η μπάλα για τον ποδοσφαιριστή. Μια τράπουλα μοιρασμένη είναι ένας μικρός Γρίφος, τον οποίο καλούνται να λύσουν ΟΛΑ τα ζευγάρια που αγωνίζονται σε ένα τουρνουά Μπριτζ, ώστε να αναδειχθεί το ζεύγος – νικητής. Θα λέγαμε, μάλιστα, ότι το Μπριτζ είναι το «σκάκι της τράπουλας». Με το Μπριτζ δεν διασκεδάζεις απλά, αναπτύσσεις τη σκέψη σου, κοινωνικοποιείσαι και βέβαια… αθλείσαι.

Bridge table

Το Μπριτζ είναι ένα πνευματικό παιχνίδι – άθλημα, που ως πρωταρχικό στόχο έχει την ψυχαγωγία. Διασκεδάζει, συναρπάζει και ταυτόχρονα ακονίζει το μυαλό. Είναι άθλημα πολύπλευρο, που εξασκεί το μυαλό στην αυτοσυγκέντρωση, είναι κατ’ εξοχήν κοινωνικό, αφού παίζεται από δύο αντίπαλα ζεύγη, και προσφέρει υψηλής ποιότητας ψυχαγωγία, ξεκούραση και διαφυγή από την καθημερινότητα και το άγχος, σχεδόν ανέξοδα.

Από το 1996 η UNESCO υποστηρίζει την Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπριτζ στις προσπάθειές της να εντάξει το άθλημα στη διδακτική ύλη των σχολείων και να διαδοθεί στη νεολαία, καθώς, όπως απεφάνθη, «το μπριτζ παρέχει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να αναπτύξει τις διανοητικές του ικανότητες». Σε ανεπτυγμένες χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Σουηδία, Ολλανδία, Κίνα, κλπ) το ΜΠΡΙΤΖ αποτελεί μάθημα επιλογής σε σχολεία, καθώς θεωρείται ότι αυτό βοηθά τα παιδιά να ενισχύσουν την αυτοσυγκέντρωσή τους μέσω της διασκέδασης.

Mind games

Το ΜΠΡΙΤΖ συμπεριλαμβάνεται στα επίσημα αθλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πανεπιστημιακών Αθλημάτων (EUSA) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακών Αθλημάτων (FISU).
Η Ελληνική Ομοσπονδία στην προσπάθειά της να διαδώσει το άθλημα, οργανώνει μαθήματα ΜΠΡΙΤΖ σε Πολυτεχνεία & άλλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει αρκετές διακρίσεις, με πιο πρόσφατες την κατάκτηση της 1ης θέσης στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων (2010), από δύο τους νέους Μηχανικούς: Ντίνο Δοξιάδη (Εφαρμοσμένων Μαθηματικών) & Βασίλη Βρούστη (Πολιτικό Μηχανικό), την 1η θέση στο Παγκόσμιο Ατομικό Νέων (2000-Μίλτος Καραμανλής), 7η θέση στο Παγκόσμιο Ατομικό Νέων (2004-Βασίλης Βρούστης), 9η θέση στην Ολυμπιάδα Μπριτζ Γυναικών (2004), κλπ.

Παρά τον σχετικά μικρό αριθμό των αθλούμενων, οι επιτυχίες μας διεθνώς είναι λαμπρές. Το Μπριτζ, άλλωστε, ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μας, σαν Έλληνες, αφού διαθέτουμε ευελιξία, εφευρετικότητα, δημιουργικότητα, τόλμη και αποφασιστικότητα, χαρακτηριστικά που απαιτούνται και εφαρμόζονται στο Μπριτζ. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι πνευματικά παιχνίδια όπως το ΜΠΡΙΤΖ και το SUDOKU, συμβάλλουν στη μείωση των πιθανοτήτων για νόσο Alzheimer.

Διάσημοι Μπριτζέρ είναι οι Bill Gates, Dwight Eizenhower, Omar Sharif, Deng Xiao Ping, Martina Navratilova, κλπ, και φυσικά ο … Snoopy!!!
Γνωστοί Έλληνες Μπριτζέρ ήταν οι Γεώργιος Ράλλης, Ευάγγελος Κουλουμπής, Σοφοκλής Βενιζέλος, Ηλίας Ηλιού, κλπ. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του αείμνηστου, πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη για το μπριτζ, στο περιοδικό της ΕΟΜ το 2001: «Το μπριτζ με ωφέλησε και στην πολιτική μου σταδιοδρομία, π.χ. οι καλές μου σχέσεις με τον Σοφοκλή Βενιζέλο οφείλονται κυρίως στο ότι συχνά έπαιζα μπριτζ μαζί του και ο Ντεγκ -ο ισχυρός άνδρας της Κίνας- ήταν πολύ φιλικός μαζί μου όταν έμαθε ότι παίζω μπριτζ».

cards

Τέλος, σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες, το Μπριτζ είναι το μαζικότερο άθλημα στον κόσμο. Διεξάγονται αγώνες με ταυτόχρονη συμμετοχή τουλάχιστον 100.000 παικτών. Πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι παίζουν σήμερα Μπριτζ σε 130 χώρες σε όλο τον κόσμο. Και όλα τα παραπάνω δικαιολογούν το απόφθεγμα του Victor Mollo: «…Απορώ όχι με όσους παίζουν Μπριτζ, αλλά με όσους δεν έχουν αρχίσει ακόμη να παίζουν…»
Αξίζει να ενημερωθείτε για το ΜΠΡΙΤΖ, επισκεπτόμενοι τα sites της Ελληνικής Ομοσπονδίας (www.hellasbridge.org), της Πανευρωπαικής Ομοσπονδίας (www.eurobridge.org) και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (www.worldbridge.org). Δείτε τα σχετικά video της Ομοσπονδίας

ΜΠΡΙΤΖ, γιατί το μυαλό είναι το ΑΤΟΥ σου!!!



Διεύθυνση
6ο χλμ. Ε.Ο. Τρίπολης-Σπάρτης
Τρίπολη, 22100


Επικοινωνία
T: 2710.556500
E-Mail: info@tripolitennis.gr
Φόρμα Επικοινωνίας

Απαραίτητο πεδίο

Απαραίτητο πεδίο

Απαραίτητο πεδίο

Απαραίτητο πεδίο